Logo VWC Nijmegen

Project Gezamenlijke Aanpak

Let op: nieuwe hulpvragen  voor project Gezamenlijke Aanpak worden niet aangenomen.  Het project krijgt binnenkort een doorstart. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie!

Aanpakkers-team biedt incidentele en praktisch hulp

Met subsidie van het Oranje Fonds startte de Vrijwilligerscentrale Nijmegen (VWC) in 2022 met maatwerk om complexe en urgente vragen om praktische hulp op te pakken. Hierbij werken we samen met partners als Sterker sociaal werk, Bindkracht10 en de Hulpdienst Nijmegen.

Stel je voor...
Een alleenstaande moeder met twee kinderen komt in Nijmegen wonen vanuit een andere stad. Ze kent nauwelijks mensen hier en ze spreekt de Nederlandse taal niet goed. Ze is op zoek naar iemand die haar praktisch kan helpen met het opknappen en inrichten van haar woning en het ophalen van spullen. Ook vraagt ze of er iemand is die haar wegwijs kan maken in Nijmegen en haar wil helpen om de taal beter te leren spreken.

Een complexe en urgente hulpvraag als deze vraagt om maatwerk.

Waarom is ‘Gezamenlijke Aanpak’ nodig?
In Nijmegen bieden diverse organisaties met inzet van vrijwilligers praktische hulp aan inwoners. De VWC initieert en stimuleert de onderlinge samenwerking daarbij. Toch blijven complexe en urgente vragen voor praktische hulp vaak liggen. Ze passen bijvoorbeeld niet binnen de dienstverlening van een organisatie of bestaand vrijwilligersproject. Soms worden mensen daardoor van het kastje naar de muur gestuurd, of valt een vraag tussen wal en schip en wordt het niet opgelost.

GA is praktische aanvulling op bestaande hulpverlening
Met het project GA stemmen we de complexe en urgente vragen die binnenkomen, beter af op het aanbod van vrijwilligers. En tegelijkertijd spelen we hiermee in op de trend dat steeds meer mensen zich graag incidenteel als vrijwilliger willen inzetten, zonder meteen structureel gebonden te zijn.

Wat doen we?
De VWC heeft een ‘A-team’ (Aanpakkers-team) opgezet met vrijwilligers die incidentele en praktische hulp bieden. Voor de inzet daarvan bij complexe en urgente hulpvragen werkt de VWC samen met Sterker, Bindkracht10 en de Hulpdienst.

Waardevolle aanvulling
Na de start in 2022 is gebleken dat de inzet van het A-team een waardevolle aanvulling is op de bestaande hulpverlening. Medewerkers van de Buurtteams, ambulante begeleiders van onder andere ProPersona, Unik en Onder de Bomen maar ook inwoners zelf, weten GA te vinden en maken gebruik van de inzet van bereidwillige en handige Aanpakkers. 

Mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Nieuwe hulpvragen voor project Gezamenlijke Aanpak worden op dit moment niet aangenomen. Het project krijgt binnenkort een doorstart. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie!